TEBGOK TU !!!! SAPA DIA .............
BAKAL TOWKEH NASI BERIANI YOU....
==============================================================
RESEPI
KEK BUAH KUKUS ( HJH RAHMAH)
diajar di kelas saya.......dan ramai yang telah berniaga.
Alhamdulillah.......
BAHAN-BAHANNYA
250 gm Butter ( Golden Churn)
300 gula kastur
6 biji telur
1 tsp esen vanilla
2 tbsb serbuk buah pala
600 gm tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp cream of tartar
1 tsp soda bicarbonet ( kesemua bahan ini di ayak bersama tepung )
600 gm buah-buahan campur
250 gm gula hangus
CARA-CARANYA;
Pukul butter hingga kembang, masukkan telur satu persatu pukul lagi.
Masukkan campuran tepung yang telah di gaulkan rata dengan buah campuran.
Akhir masukkan gula hangus yang pana-panas.
tuang kedalam bekas dan kukus selama 4 jam.
KEK INI TELAH TERBUKTI SEDAP, LEMBAB DAN TAHAN LAMA....
RESEPI BUTTER CAKE (HJH RAHMAH)
saya gunakan kek ini untuk deko fondant .....memang sesuai sekali.
8 oz butter ( Golden Churn )
7 oz gula kastur
6 biji telur
1 tsp vanilla
2 tbsb golden syrup
1 tbsb susu pekat
8 oz tepung gandum / self raising
CARA-CARANYA
Pukul butter dengan vanilla, susu pekat, golden syrup hingga kembang .
Masukkan telur satu persatu pukul sebati
Ayak tepung bersama bahan penaik dan masukkan ke dalam adunan butter gaul sebati.
Bakar dalam loyang 8x8 di glase dan lapik kertas dengan 150*C 45mnt - 60mnt.
CUBALAH RESEPI INI INSYAALLAH SEEDAAAP.....
RESEPI (Miss akak promote resepi you...)
CHOCOLATE MOIST CAKE
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovellate
6biji telur
250gm tepung ] 2tsp baking powder ] ayak ½tsp soda bicarbonate ]
PASTE
1 cawan coco powder
1¼ cawan air
60gm castor sugar
1tbsp nescape - optional
TOPPING CAKE
gm Cooking Chocolate 200 gm
Whipping Cream 1 tsp butter
CARA-CARANYA
• Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu •
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder berselang seli dengan paste •
Bakar 170 selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing .
SELAMAT MENCUBA....
Insya Allah ketemu lagi dengan resepi yang lain...Bye!!!!
SEBENTAR TADI CHEFF ZUBAIDAH CALL SAYA DIA UCAPKAN TERIMA KASIH DAN SANGAT BERPUAS HATI DAPAT BELAJAR MASAK SET BERIANI GUM DG AKAK. ZU AKAK BUKANLAH PAKAR MCM ZU TAPI NIAT AKAK NAK MEMBANTU RAKANNIAGA JADI APA YANG AKAK TAHU AKAK SAMPAIKAN. LEBIH KURANG AKAK MINTA HALAL.... APA YANG BAIK ITU DTG DARI ALLAH DAN SEGALA YANG TAK ELOK SERTA KEKURANGAN INI DATANG DARI AKAK INSAN YANG SERBA KELEMAHAN INI.
ReplyDelete